آیا سیگار کشیدن باعث سرطان می شود؟

سیگار، قلیان و دیگر دخانیات نقش مهمی در ابتلای افراد به سرطان دارد. دود ناشی از دخانیات حاوی ذراتی می باشد که بسیار خطرناک و مضر است و می تواند سبب آسیب جدی به کلیه ، ریه و قلب شود و در نتیجه سبب بروز سرطان های پیشرفته در افراد شود. به علاوه نیکوتین موجود در سیگار سبب کند شدن گردش خون و بروز لخته خون در افراد می شود. بنابراین بهتر است در صورتی که از دخانیات استفاده می کنید هر چه سریعتر نسبت به ترک آن اقدام کنید. متاسفانه مصرف سیگار به سنین پایین کشیده شده است و بسیاری از نوجوانان ناخواسته و بدون آگاهی به آن اعتیاد پیدا می کنند. ما در این مقاله قصد داریم به تاثیر سیگار در ابتلا به سرطان بپردازیم.

تاثیر سیگار بر روی سرطان - مرکز سرطان ایران

آیا همه سیگاری ها سرطان می گیرند؟

پرسش بسیاری از افراد این است که آیا همه سیگاری ها سرطان می گیرند؟ در پاسخ به این پرسش باید بگوییم که ابتلا به سرطان تحت تاثیر عوامل بسیاری می باشد و مصرف سیگار می تواند شانس ابتلا را افزایش دهد. مدت زمانی که شما سیگار را مصرف می کرده اید و اینکه چند سال ازعمرتان سیگاری بوده اید رابطه مستقیمی با ابتلا به سرطان دارد. هرچه مصرف این ماده مضر بیش تر باشد میزان آسیبی که وارد می کند بیشتر است. مواد شیمیایی موجود در سیگار وارد خون می شوند و از طریق جریان خون به دیگر قسمت های بدن وارد می شوند. طبق تحقیقات انجام شده به ازای هر 15 سیگاری که فرد می کشد یک تغییر در DNA  فرد ایجاد می شود و همین تغییر می تواند یک سلول سرطانی را بیدار کند و یا سبب ایجاد آن شود. بنابراین تنها و تنها راه حل ترک دائمی آن می باشد.

چرا سیگار سبب سرطان می شود؟

می دانید در ترکیبات سیگار چند نوع ماده سمی به کار رفته است؟سیگار دارای بیش از 500 نوع ماده سمی می باشد. نیکوتین ، تنباکو ، مونوکسید کربن ، آمونیاک ،کادمیم و بسیاری مواد شیمیایی دیگر از اصلی ترین ترکیبات سیگار می باشند. هر یک از این مواد شیمیایی که وارد خون می شوند می تواند با گذشت زمان آسیب بسیاری به بدن وارد کند و با تضعیف سیستم ایمنی در برابر بیماری ها باعث بروز بیماری های بسیار جدی شود.

مصرف یک نخ سیگار عامل سرطان نیست همانگونه مصرف یک بار فست فود آنقدار هم خطرناک نیست. اما وقتی چندین سال پشت سرهم و به طور مداوم مصرف شود در واقع تعداد بسیاری زیادی سم وارد بدن می شود و ویتامین های ضروری بدن از دست می روند. طبق تحقیقات انجام شده مصرف مداوم سیگار می تواند سبب ابتلا به بیش از 10 مورد سرطان شود. استعمال مدوام دخانیات می تواند خطر ابتلا به سرطان های زیر را افزایش دهد؛

سرطان ریه

سرطان مثانه

سرطان تخمدان  و رحم

سرطان بینی

سرطان معده

سرطان گلو

سرطان حلق

سرطان خون

و…

علاوه بر ابتلا به سرطان، سیگار کشیدن سبب بروز بسیاری مشکلات از جمله بیماری های قلبی، بیماری های ریوی و اهم آنها ناباروری می شود.

احتمال بروز کدام سرطان ها با مصرف سیگار بیشتر است؟

پرسش دیگری که ذهن افراد سیگاری را به خود مشغول می کند این است که با مصرف سیگار احتمال ابتلا به کدام سرطان بیشتر است. در پاسخ به این پرسش باید گفت احتمال بروز سرطان ریه در این افراد بیشتر از سایر سرطان ها می باشد اما شانس ابتلا به انواع سرطان با مصرف مدوام سیگار هم چنین بالا می باشد. تا زمانی که سیگار را مصرف می کنید شانس ابتلا به سرطان در شما بالا بوده و راهی جز ترک سیگار برای رهایی از این بیماری ها وجود ندارد. آیا ترک سیگار به معنای کاهش ابتلا به سرطان می باشد؟

ترک سیگار به معنای تغییر سبک زندگی فرد نمی باشد. بسیاری از افرادی که مدت زیادی درگیر استعمال دخانیات بوده اند لازم است پس از ترک سیگار سبک زندگی سالم را پیش گیرند. البته که سیگار عامل اصلی ابتلا می باشد. بنابراین با ترک سیگار خطر ابتلا به این بیماری تا حد بسیار زیادی کاهش می یابد. فراموش نکنیم که سبک زندگی سالم که شامل تغذیه سالم ، ورزش و تحرک کافی  ، مصرف سبزیجات و میوه  و دوری از دخانیات و مشروبات الکی می باشد می تواند تاثیر بسیار خوبی در سلامتی افراد ایجاد کند.

راهکارهایی برای ترک سیگار

در این مقاله به معایب مصرف سیگار و دخانیات پرداختیم و دانستیم که هر چه زودتر سیگار را ترک کنیم کمتر در معرض بیماری ها و از جمله سرطان قرار خواهیم گرفت. اما ترک سیگار برای افرادی که سالهاست درگیر مصرف آن هستند چگونه خواهد بود؟

در بخش زیر راهکارهایی برای ترک سیگار ارائه شده است که لازم به ذکر است بگوییم این راهکارها نه تنها در ترک سیگار بلکه در ترک اعتیاد به هر ماده خطرناکی می تواند کمک کننده باشد:

  • هر روز با خود فکر کنید که مصرف مداوم سیگار چه آسیب های جبران ناپذیری به شما و سلامتی تان وارد می کند.
  • سعی کنید خود را سرگرم فعالیت های اجتماعی مثبت کنید.
  • از دوستان و افرادی که سیگار مصرف می کنند برای مدتی دوری کنید.
  • ترک سیگار ملزم به داشتن شرایط روحی مناسب می باشد. اگر فکر می کنید شرایط روحی خوبی دارید شروع به این کار کنید و گرنه شکست های پی در پی می تواند سبب ناامیدی و بی انگیزگی شما شود.
  • ورزش و تغذیه سالم در برنامه خود قرار دهید.
  • هر با که خواستید سیگار خرید کنید پول آن را پس انداز کنید. در نهایت متوجه می شوید که چه مقدار زیادی پول پس انداز کرده اید.
مرکز سرطان ایران

مطالب مرتبط
[yarpp]

2 thoughts on “آیا سیگار کشیدن باعث سرطان می شود؟

  1. اصغر فیروزه - 9 دسامبر 2022 در 2:32 ق.ظ

    مطالب بسیار مفید بودن

    پاسخ
  2. شاهرخ - 4 جولای 2023 در 11:18 ب.ظ

    مقاله خیلی خوبی بود ممنون

    پاسخ

پاسخ

مدت زمان مطالعه ۵ دقیقه
تماس با ما