شیمی درمانی در سرطان سینه

شیمی درمانی در سرطان سینه

درمان های موضعی

بعضی درمانها موضعی هستند به این معنا که  تومور را درمان می کند بدون اینکه سایر بخش های بدن را تحت تاثیر قرار دهد. درمانهای موضعی که برای درمان سرطان سینه استفاده می شود شامل موارد زیر می باشد:

1. جراحی

2.  رادیوتراپی

3. در مان های کلی (سیستمیک):

داروهایی که برای درمان سرطان سینه استفاده می شوند به عنوان درمان سیستمیک(کلی) در نظر گرفته می شود چرا  که علاوه بر سلولهای سرطانی  به سایر نقاط بدن نیز میرسند . این داروها می‌توانند از طریق دهان و یا به طور مستقیم از طریق جریان خون وارد بدن شوند. بسته به  نوع سرطان سینه انواع مختلفی از داروهای درمانی که ممکن است استفاده شود شامل:

  •  شیمی درمانی
  •  هورمون درمانی
  • درمان های(targeted)

اغلب زنان در حین درمان سرطان سینه با  بیش از یک روش درمان می‌شوند.

شیمی درمانی در سرطان سینه
شیمی درمانی در سرطان سینه

روش های معمول درمان سرطان سینه بدخیم

چنانچه زنانی که مبتلا به سرطان سینه می شوند چندین جراحی انجام میدهند تا تومور را از بدنشان خارج کنند. بسته به اینکه نوع سرطان سینه چیست و چه قدر پیشرفته است  بیمار ممکن است از روشهای دیگر درمان بعد از جراحی یا   قبل از آن و یا هر دو  استفاده کند

به طور معمول پلن های درمانی سرطان سینه به نوع سرطان سینه و مرحله آن و شرایط خاص بستگی دارد:

  •  سرطان سینه تهاجمی( استیج یک تا چهار)
  •  سرطان سینه درجا از منشا مجاری(DCIS)
  •   سرطان سینه درجا از منشاء لوبولی(LCIS)
  •  سرطان سینه التهابی
  • سرطان سینه در حین بارداری
  •   سرطان سینه سه گانه منفی

درمان سرطان افراد  علاوه بر این عوامل به سلامت عمومی و انتخاب های شخصی افراد بستگی دارد

چه کسانی سرطان سینه را درمان میکنند؟

تیم درمانی که  سرطان را درمان می کنند شامل گروه‌های زیر می‌باشند:

  •  جراح سینه یا جراح آنکولوژیست: پزشکی که از جراحی برای درمان سرطان استفاده می کند.
  •   رادیو آنکولوژیست:   پزشکی که از رادیوتراپی برای درمان  سرطان استفاده می کند.
  •   آنکولوژیست:  پزشکی که از شیمی درمانی و سایر داروها برای درمان سرطان استفاده می کند.
  •  جراح پلاستیک: پزشکی که تخصص آن در بازسازی و بهبود قسمت های مختلف بدن است.

بسیاری از تخصص‌های دیگر نیز ممکن است در تیم درمانی بیماران مشارکت کنند این افراد شامل دستیار پزشک  پرستار روانشناس  مددکار اجتماعی متخصص تغذیه مشاورین ژنتیک و…می باشد.

چنانچه زنانی که مبتلا به سرطان سینه می شوند چندین جراحی انجام میدهند تا تومور را از بدنشان خارج کنند. بسته به اینکه نوع سرطان سینه چیست و چه قدر پیشرفته است  بیمار ممکن است از روشهای دیگر درمان بعد از جراحی یا   قبل از آن و یا هر دو  استفاده کند برای کسب اطلاعات بیشتر درباره عوارض سرطان و روش های کنترل آن به اینستاگرام مراجعه کنید .

عوامل موثر بر درمان سرطان سینه

سلول شناسی و رفتار سرطان سینه بر درمان سرطان تاثیر می گذارد.برخی تومورها کوچک تر هستند اما سریع تر رشد می کنند در حالی که  بقیه تومورها بزرگتر هستند و به آرامی رشد می کنند. گزینه های درمان و توصیه ها بسیار شخصی هستند و به عوامل متعددی بستگی دارند از جمله:

  •  نوع تومور، از جمله وضعیت گیرنده هورمون(ER,PR)  و وضعیتHER2
  •  مرحله تومور
  •  مارکرهای ژنومی مانند oncotype DX
  • سن بیمار سلامت عمومی وضعیت یائسگی
  •  وجود جهش های شناخته شده در ژنهای ارثی سرطان سینه مانندBRCA1 ,BRCA2

با وجود این که گروه مراقبت از سرطان سینه به طور خاص برای هر بیمار درمان سرطان را در نظر میگیرند ولی  روش های کلی برای درمان سرطان سینه در مراحل اولیه و پیشرفته وجود دارد. برای هر دوDCIS  و سرطان سینه تهاجمی در اوایل  مراحل اولیه  پزشکان معمولاً جراحی را برای  حذف تومور توصیه می‌کنند.برای اطمینان از حذف کامل تومور جراح همچنین یک ناحیه کوچک از بافت سالم را در اطراف تومور حذف می‌کند  اگرچه هدف جراحی حذف تمام سرطان های قابل مشاهده است تعدادی از سلول های میکروسکوپی  می‌توانند در سینه و یا در جاهای دیگر جا بمانند این بدان معنی است که برای حذف سلول های باقی مانده سرطان جراحی دیگری نیاز است.

درمان سرطان سینه با شیمی درمانی 

برای سرطان های بزرگتر و آنهایی که سریعتر رشد می کنند پزشکان ممکن است قبل از جراحی  درمان سیستمیک یا شیمی درمانی یا هورمون درمانی را توصیه کنند که به این درمان نئوادجوانت تراپی می گویند(neoadjuvant therapy).  ممکن است مزایای متعددی برای استفاده از درمانهای دیگر قبل از جراحی وجود داشته باشد:

زنانی که نیاز به یک ماستکتومی داشته باشد اگر  سایز تومور قبل از عمل جراحی  کاهش یابد ممکن است عمل جراحی پستان را حفظ کند.جراحی احتمالا ساده تر انجام میشود. پزشک شما به این ترتیب درمیابد که آیا درمان های خاص برای شما مفید است یا نه.زنان ممکن است بتوانند از طریق روش های درمانی جدید از طریق آزمایش بالینی  استفاده کنند.

امکان بازگشت سرطان سینه بعد از درمان 

پس از جراحی گام بعدی در درمان سرطان در مرحله اولیه کاهش خطر ابتلا به عود مجدد و از بین بردن سلول سرطانی باقی مانده است. این سلولهای سرطانی  قابل شناسایی نیستند  ولی قابلیت این را دارند که باعث عود  مجدد سرطان شوند چرا که در طول زمان می توانند رشد کنند. درمان پس از عمل جراحی ادجوانت تراپی(adjuvant therapy) نامیده می شود و ممکن است شامل  پرتودرمانی  شیمی درمانی، درمان هدفمند  و یا هورمون درمانی باشد.اینکه آیا نیاز به درمان دارویی پیدا کنید بستگی به این دارد که هر سلول سرطانی در سینه یا بدن باقی بماند و احتمال دارد درمان خاصی برای سرطان  در نظر گرفته شود. اگرچه ادجوانت تراپی  خطر عود مجدد را کاهش می دهد  ولی به طور کامل نمی تواند خطر را رفع کند.همزمان با تعیین استیج تومور  سایر ابزارها می‌توانند پیش‌آگهی بدن بیمار را تخمین زده و به بیمار و پزشک در موردتصمیم گیری در مورد درمان با ادجوانت کمک کنند . این شامل آزمایش هایی است که می تواند احتمال عود مجدد تومور را به وسیله آزمایش بافت تومور بدن مشخص کند.

تعداد جلسات شیمی درمانی در سرطان سینه

هنگامی که جراحی برای برداشتن توده سرطانی امکان پذیر نباشد  پزشک از روش های دیگری برای درمان سرطان استفاده میکند.شیمی درمانی ، درمان هدفمند ،پرتودرمانی و یا هورمون درمانی میتواند به کاهش سرطان کمک کند.برای سرطان های  عود کننده،  گزینه‌های درمان  بستگی به نحوه درمان  ابتدای سرطان  و ویژگیهای ذکر شده در بالا مانند PR , ER و HER2 میباشد.

شیمی درمانی در سرطان سینه
شیمی درمانی در سرطان سینه

سایر روش های درمان سرطان سینه

شرح شایعترین روش های درمانی برای سرطان سینه اولیه و موضعی به شرح زیر است:

  • برنامه مراقبت شما همچنین باید شامل درمان علائم و عوارض جانبی و بخش مهمی از مراقبت های سرطان باشد.
  • برای آموختن در  مورد تمام گزینه های درمانی خود  وقت بگذارید و  در مورد مواردی که واضح نیست سوال کنید با پزشک خود درباره اهداف هر درمان و آنچه که می توانید در هنگام دریافت درمان  انتظار داشته باشید صحبت کنید
  • قبل از شروع هر گونه درمان با شرکت بیمه خود چک کنید که درمانتان را تحت پوشش قرار میدهد یا نه
  • افراد بالای ۶۵ سال ممکن است قبل از برنامه ریزی درمان،ارزیابی سالمندان داشته باشند

جراحی

جراحی شامل حذف تومور و برخی از بافت های سالم اطراف آن در حین عمل است.جراحی همچنین برای بررسی گره های لنفاوی زیر بغل استفاده میشود.جراح آنکولوژیست پزشکی است که تخصص او در درمان سرطان با عمل جراحی است.به طور کلی هر چه اندازه تومور کوچکتر باشد احتمال اینکه جراحی شود بیشتر است .انواع جراحی ها شامل موارد زیر است:

لومپکتومی (lumpectomy)

این جراحی شامل حذف تومور و حاشیه های سالم در اطراف تومور است و بیشتر بافت سرطان باقی می ماند

در سرطان های تهاجمی برای بافت های سینه باقیمانده بعد از جراحی رادیوتراپی توصیه میشود

برای  DCIS  پرتودرمانی بعد از جراحی ممکن است  نوع بیمار و تومور او بستگی دارد

یک لامپکتومی همچنین ممکن است به نام های زیر خوانده شود:

جراحی حفظ سینه، ماستکتومی جزئی ،کوادرانکتومی و یا ماستکتومی سگمنتال

ماستکتومی

این عمل جراحی  شامل برداشتن کل پستان است. انواع مختلفی از ماستکتومی وجود دارد.با پزشک خود مشورت کنید که آیا میتوانید پوست خود را حفظ کنید که در این صورت ماستکتومی محافظ پوست یا نوک پستان نامیده میشود.

جراحی برداشتن لنف نودها و بررسی آن

سلول های سرطانی در برخی از سرطان ها در گره های لنفاوی زیر بغل یافت میشوند.مهم است بدانیم که آیا هر گره لنفاوی در نزدیکی سینه درگیر سرطان است یا نه.این اطلاعات برای تعیین درمان و پیش آگهی استفاده میشود.

بیوپسی گره های لنفاوی محافظ(sential)

در یک بیوپسی گره لنفاوی نگهبان جراح تعداد اندکی از گره های لنفاوی را از زیر بازو شناسایی و خارج میکند که درناژ لنف را از سینه دریافت میکند.این روش به جلوگیری از برداشتن لنف نودهای متعدد  در تشریح لنف نودهای زیربغل کمک میکند برای بیمارانی که تشریح لنف نودهایشان نشان میدهد که اکثرا درگیر سرطان نیستند.روش لنف نودهای کوچکتر منجر به کاهش خطر  عوارض جانبی احتمالی می‌شود.

تغذیه افراد تحت درمان شیمی درمانی
تغذیه افراد تحت درمان شیمی درمانی

عوارض جراحی سرطان سینه

عوارض جانبی شامل:

  • تورم بازو ها که ادم لنفاوی نامیده میشود
  • خطر بی حسی و حرکت بازوها
  • مشکلات حرکتی که مشکلان دراز مدتی است  که می تواند به شدت به کیفیت زندگی یک فرد تاثیر بگذارد.

سپس پاتولوژیست‌ها این گره های لنفاوی را برای سلولهای سرطانی بررسی می‌کنند.

برای پیدا کردن گره های لنفاوی نگهبان جراح معمولاً یک رنگ و یا یک نشانگر رادیو اکتیو را در پشت یا اطراف نوک پستان تزریق می کنند تزریقی که می‌تواند باعث ناراحتی شود  و ۱۵ ثانیه طول می‌کشد رنگ یا نشانگر به گره های لنفاوی مهاجرت کرده و به گره های لنفاوی نگهبان می رسد.اگر گره های لنفاوی نگهبان درگیر سرطان نباشند تحقیقات نشان داده است که احتمال دارد که  احتمال دارد که گره های لنفاوی باقی مانده نیز از سرطان آزاد شوند.این به این معنی است که گره های لنفاوی بیشتری نیاز به حذف ندارند.اگر تنها یک یا دو گره لنفاوی نگهبان درگیر سرطان باشد و بیمار تصمیم به  لامپکتومی و یا پرتودرمانی برای کل پستان داشته باشد  تشریح گره های لنفاوی  زیر بغل  مورد نیاز باشد.

جداسازی گره های لنفاوی زیر بغل:

در جداسازی گره های لنفاوی زیر بغل جراح بسیاری از گره های لنفاوی را از زیر بغل برمیدارد.

سپس این غدد از نظر درگیری با سرطان به پاتولوژی ارجاع میشوند.

تعداد گره های لنفاوی که برداشته می شود از فردی به فرد دیگر متفاوت است. برداشتن گره های لنفاوی زیر بغل ممکن است برای همه زنان مبتلا به سرطان پستان در مرحله اولیه با درگیری کمی از سرطان در گره های لنفاوی نگهبان ضروری نمی باشد.

زنان دارای لامپکتومی و پرتو درمانی که تومور کوچکتر دارند و بیش از دو گره لنفاوی نگهبان که درگیر سرطان است ندارند ممکن است نیاز به برداشتن گره های لنفاوی زیر بغل به طور کامل نداشته باشند.

این کار باعث کاهش عوارض جانبی می شود و شانس بقای بیمار را کاهش نمی‌دهد.

اگر سرطان در گره های لنفاوی نگهبان  شناسایی شد اینکه آیا  گره های لنفاوی بیشتری باید برداشته شوندیا نه بستگی به شرایط خاص دارد.

بیشتر افراد مبتلا به سرطان سینه تهاجمی به  بیوپسی گره های لنفاوی نگهبان یا برداشتن گره های لنفاوی زیر بغل  نیاز دارند.

اگرچه این روش برای بیماران بالاتر از ۶۵ سال اختیاری میباشد.

فلپ آزاد گلوتئال:

فلپ آزاد گلوتئال از بافت ها و عضلات  باسن برای ایجاد سینه استفاده میکنند و جراح همچنین عروق خونی را نیز متصل میکند.از آنجاییکه رگ های خونی با روش های فلپ درگیر هستند این روش ها معمولا برای یک زن مبتلا به دیابت یا بیماری های بافت همبند یا بیماری های عروقی و زنان سیگاری توصیه نمیشوند زیرا خطر مشکلات احتمالی ایجاد شده در طی جراحی  و بعد از آن بسیار بالاتر است.روش های DIP و فلاپ آزاد گلوتئال روش های طولانی تری هستند با این حال ممکن است  به ظاهر پستان اهمیت بیشتری بدهند و آن را در اولویت قرار دهند مخصوصا زمانیکه رادیوتراپی بخشی از برنامه درمان است.با پزشک خود در مورد جراحی زیبایی سینه صحبت کنید اگر تصمیم گرفتید این جراحی را انجام دهید سعی کنید پزشکی را انتخاب کنید که سابقه انجام جراحی های زیاده داشته و در مورد مزایا  و معایب روش های مختلف اطلاعات مناسب در اختیار شما قرار دهد

پروتز سینه بعد از شیمی درمانی 

پروتز خارجی پستان و یا پستان مصنوعی گزینه ای مناسب برای زنانی است که تصمیم دارند تا جراحی ترمیمی را به تاخیر بیندازند و یا اصلا انجام ندهند.این پروتز میتواند از سیلیکون یا مواد نرم ساخته شده باشد و در یک سینه بند ماستکتومی قرار داده شود.پروتزهای سینه میتوانند یک ظاهر متناسب و طبیعی برای هر زن ایجاد کنند.

خلاصه ای از گزینه های جراحی

به طور خلاصه  گزینه‌های درمان جراحی عبارتند از:

بیرون آوردن توده سرطانی از سینه

لامپکتومی یا ماستکتومی جزئی،  که اگر توده سرطانی تهاجمی باشد  بعد از آن رادیو تراپی انجام می شود.در موردDCIS  ممکن است رادیوتراپی انجام شود و ممکن است انجام نشود.همچنین ممکن است  جراحی ماستکتومی  با یا بدون بازسازی فوری توصیه شود.

ارزیابی گره‌های لنفاوی

شامل بیوسی گره های لنفاوی نگهبان و بررسی گره های لنفاوی ناحیه زیر بغل است.زنان تشویق می‌شوند که با پزشک خود مشورت کنندکه  کدام روش جراحی برای آنها مناسب است.همچنین با تیم درمانی خود در مورد عوارض جانبی احتمالی جراحی را که انتخاب کردید صحبت کنید.جراحی های تهاجمی  مثل ماستکتومی همیشه بهتر نیست و حتی ممکن است عوارض جانبی بیشتری داشته باشد.یک درمان ترکیبی که شامل لامپکتومی و رادیوتراپی باشد کمی ریسک بالاتری در مورد بازگشت توده سرطانی در همان سینه و یا  نواحی اطراف دارد.اگرچه طول عمر زنانی که  جراحی لامپکتومی را انتخاب کرده اند  دقیقا به اندازه زنانی است که جراحی ماستکتومی را انجام داده اند.حتی با جراحی ماستکتومی  تمام بافت سینه نمی‌توانند برداشته شود و هنوز احتمال عود مجدد وجود دارد.زنانی که خطر بسیار بالایی برای ابتلا به سرطان در سمت دیگر سینه خود دارند باید ماستکتومی دو طرفه انجام دهند  به این معنا که هر دو سینه باید برداشته شوند.زنانی شامل این جراحی هستند که  جهش های ژنتیکیBRCA1 و BRCA2  را دارند  همچنین زنانی که در هر دو سینه خود توده دارند.برای زنانی که در معرض خطر پستان جدید در آینده نیستند  داشتن یک پستان سالم که در یک ماستکتومی دو طرفه برداشته شده مانع از عود مجدد سرطان نمی شود  و بقای زن را بهبود نمیبخشد.اگرچه احتمال ابتلا به سرطان جدید در آن سینه کاهش می یابد جراحی گسترده ممکن است با خطر  عوارض بیشتری مرتبط باشد

رادیوتراپی

رادیوتراپی شامل استفاده از اشعه x ایکس پر انرژی  و یا سایر امواج برای تخریب سلول های سرطانی میباشد.پزشکی که متخصص دادن رادیوتراپی برای درمان سرطان است  رادیو آنکولوژیست  نامیده می شود.رابج ترین نوع درمان رادیوتراپی ،پرتو درمانی پرتو های خارجی نامیده می شود که در آن تابش امواج به بدن بیمار توسط دستگاهی خارج از بدن بیمار به وی تابیده میشود.زمانی که تابش پرتوها با استفاده از یک پروب در اتاق عمل انجام شود رادیوتراپی داخلی نامیده میشود.زمانی که رادیوتراپی به وسیله قرار دادن یک منبع رادیواکتیو در داخل تومور انجام شود براکی تراپی نامیده می شود.با وجود اینکه نتیجه تحقیقات  امیدوار کننده است ولی از پرتودرمانی داخلی و براکی تراپی به طور گسترده استفاده نمی شود.شاید آنها گزینه های مناسبی برای بیمارانی با تومور های کوچک  که گره های لنفاوی را درگیر نکرده اند باشند.یک رژیم درمانی رادیوتراپی معمولا شامل تعداد جلسات درمانی خاصی است که برای یک بازه زمانی تنظیم میشود.رادیوتراپی معمولا به  کاهش عود مجدد سرطان سینه کمک میکند.در حقیقت با روش های جدید جراحی و رادیوتراپی  احتمال عود مجدد سرطان سینه در زمان حال کمتر از پنج درصد در طی ده سال بعد از درمان است و شانس زنده ماندن با لامپکتومی و ماستکتومی یکسان است.اگر در گره های لنفاوی زیر بغل سلول های سرطانی وجود داشته باشد   رادیوتراپی ممکن است به همان سمت گردن یا زیر بازو نزدیک سینه  و یا قفسه سینه   داده شود.

رادیوتراپی ممکن است قبل و یا بعد از انجام جراحی به بیمار داده شود:

رادیوتراپی کمکی(ادجوانت) بعد از جراحی داده می شود.

معمولا بعد از جراحی لامپکتومی  و گاهی شیمی درمانی داده میشود.

بیمارانی که تحت جراحی ماستکتومی بوده اند  ممکن است نیاز به رادیوتراپی نداشته باشند بستگی به خصوصیات تومور آنها دارد.رادیوتراپی ممکن است بعد از جراحی ماستکتومی که تومور بزرگتری دارند توصیه شود  و یا در بیمارانی که تعداد زیادی از گره های لنفاوی آنها درگیر سرطان است و یا دربیمارانی که سلول های سرطانی خارج از کپسول گره های لنفاوی وجود دارد   و یا در بیمارانی که سرطان آنها به پوست  یا دیواره قفسه سینه  گسترش یافته است.رادیوتراپی نئوادجوانت  نوعی از رادیوتراپیست قبل از انجام عمل جراحی با هدف کوچک کردن تومور داده میشود  که باعث می شود توده راحتتر برداشته شود.این روش رایج نیست و تنها برای تومورهایی استفاده می شود که به راحتی قابل جراحی نیستند.

عوارض رادیوتراپی در درمان سرطان سینه

رادیوتراپی می تواند منجر به ایجاد عوارض جانبی شود عوارضی شامل :

  • خستگی
  • تورم سینه
  • قرمزی و یا پررنگ شدن و یا رنگ پریدگی پوست
  • احساس درد و یا سوزش در پوست در محلی  که بطور مستقیم اشعه دریافت کرده   و گاهی همراه با تاول زدن و لایه برداری پوست همراه است.
  • در موارد بسیار نادر بخش های کوچکی از ریه میتوانند  تحت تأثیر رادیوتراپی قرار بگیرند و باعث پنومونیت و تورم بافت ریه که با رادیوتراپی در ارتباط است میشود.این خطر بستگی به اندازه محدوده ای دارد که رادیوتراپی دریافت می‌کند و با گذشت زمان بهبود می یابد.

در گذشته با تجهیزات و تکنیک های رادیوگرافی قدیمی تر، زنانی که درمان برای سرطان سینه سمت چپ خود دریافت کرده بودند افزایش کمی در عوارض بلند مدت بیماری های قلبی در آنها مشاهده شد.تکنیک های مدرن امروزه می‌توانند عوارض رادیوتراپی را بر روی قلب تا حد زیادی کاهش دهند.انواع مختلفی از رادیوتراپی  بابرنامه های مختلف برای بیماران در دسترس است.با پزشک خود در مورد فواید و عوارض هر روش مشورت کنید.

برنامه درمان رادیو تراپی

رادیوتراپی معمولا برای چند هفته و به صورت روزانه تجویز میشود.

بعد از جراحی لامپکتومی

درمانی استاندارد  بعد از لامپکتومی ، پرتودرمانی خارجی می باشد که از شنبه تا چهارشنبه به مدت ۵ تا ۶ هفته انجام میشود.این برنامه شامل رادیوتراپی کل سینه در چهار تا پنج هفته اول میشود و در ادامه درمان متمرکز تری روی نواحی که تومور واقع شده است انجام میشود.این قسمت از درمان که متمرکز است درمان تقویتی نامیده می شود. و برای زنانی که مبتلا به سرطان سینه تهاجمی هستند کاربرد دارد که باعث کاهش ریسک عود مجدد در سینه می شودزنان مبتلا به DCIS  نیز ممکن است از این روش استفاده کنند.برای زنانی که خطر کمتری برای عود مجدد دارند  استفاده از روش اختیاری میباشد.مهم است که در مورد این روش درمانی با پزشک خود صحبت کنید

بعد از جراحی ماستکتومی

برای زنانی که به رادیوتراپی بعد از ماستکتومی نیاز دارند، معمولاً ۵ روز در هفته برای  مدت ۵ الی ۶ هفته تجویز می شود.همچنین رادیوتراپی می تواند بعد از جراحی بازسازی سینه انجام شود.رژیم های جدید ترکه طول مدت درمان استاندارد را کاهش میدهند به تازگی در حال استفاده هستند.در یک روشی که روش پرتو درمانی hypo_fractionated  نامیده می شود.در این روش مقدار دوزی که روزانه به کل پستان داده میشود افزایش میابد  در نتیجه طول درمان کلی  به ۳ الی ۴ هفته کاهش میابد.

مطالعات وسیع نشان می‌دهد که زنان مبتلا به سرطان پستان که در مراحل اولیه هستند و این درمان را دریافت کرده‌اند  سرعت درمانی برابر،  عوارض جانبی برابر و یا خیلی کمتر و ظاهر پستان بهتر و یا برابر ده سال بعد از درمان داشتند زمانی که با رادیوتراپی استاندارد مقایسه شدند.

این روش پرتو درمانی  می‌تواند با روش تقویتی ترکیب شود تا در ناحیه درگیر تومور هم در حین درمان و حتی بعد از درمان رادیوتراپی کل پستان انجام شود.خطا روشهای درمانی کوتاه تری هم پیشنهاد شده و در بعضی از مراکز انجام میشود مثل پرتو درمانی تسریع شده سینه که پنج روزه انجام میشود.

مطالعات تحقیقاتی نشان داده که برنامه های درمانی کوتاهتر  به اندازه بلند مدت بی خطر  هستند  و به خوبی می توانند سرطان را کنترل کنند در بیمارانی  که گره های لنفاوی آنها درگیر نشده که سرطان سینه گره های لنفاوی منفی نامیده می شوند.برنامه های درمانی کوتاه مدت تر در ایالات متحده آمریکا مورد تایید هستند و برای بیماران  سرطانی که ریسک کمتری برای عود مجدد دارند  کاربرد دارد و روشی برای بهبود وضعیت  و کاهش زمان لازم برای پرتودرمانی است.

این برنامه های درمانی کوتاه مدت ممکن است گزینه های مناسبی برای زنانی که رادیوتراپی نیاز دارد بعد از انجام جراحی ماستکتومی یا برای گره های لنفاوی شان  ، روش مناسبی نیست.تحقیقات درمانی بیشتری در حال انجام است تا مشخص شود بیماران جوانتر  یا آنهایی که بعد از شیمی درمانی نیاز به رادیوتراپی دارند می توانند از این برنامه های رادیوتراپی کوتاهتر استفاده کنند یا نه.

پرتودرمانی جزئی(PBI)

پرتو درمانی جزئی نوعی از پرتو درمانی است که مستقیما به محل تومور به جای کل پستان داده میشود .این روش معمولا بعد از انجام جراحی لامپکتومی شایع است.هدف از انجام آن تاباندن پرتو به طور مستقیم به ناحیه درگیر تومور معمولا باعث کاهش زمان دریافت رادیوتراپی در بیماران میشود.با این وجود تعداد کمی از بیماران میتوانند از روشPBI  استفاده کنند.اگرچه نتایج اولیه امیدوارکننده بوده ولی PBI همچنان مورد مطالعه است.اینها نتیجه یک مطالعه بزرگ بالینی است و نتایج در مورد ایمن بودن آن و اثر بخشی آن که با استانداردهای رادیوتراپی مقایسه شده هنوز آماده نیست.این مطالعه به دانستن اینکه کدام بیماران بیشتر از بقیه از PBI بهره مند میشوند کمک میکنند.می‌تواند با رادیوتراپی استاندارد خارجی انجام  شود که روی نواحی که تومور برداشته شده متمرکز می شود نه روی کل بافت سینهاین روش همچنین می‌تواند با براکی تراپی نیز انجام شود.براکی تراپی شامل استفاده از کاتترهای پلاستیکی و یا  قطعات فلزی که به طور موقت در سینه قرار داده میشود انجام میشود.براکی تراپی سینه می تواند شامل زمان های درمانی کوتاه باشد که می تواند از یک دز تا یک هفته باشد.همچنین می‌تواند به عنوان تک دوز در اتاق عمل بلافاصله بعد از اینکه تومور برداشته شد تجویز شود.

این نوع از رادیوتراپی های متمرکز معمولاً فقط برای بیمارانی که تومور کوچکتری دارند ویا تومور هایی که کم تهاجمی تر هستند  و یاتومور های لنف نود منفی استفاده می شود

پرتو درمانی با مدولاسیون فشرده(IMRT)

این روش یکی از پیشرفته ترین روشهای رادیوتراپی خارجی  برای سینه می باشد

شدت پرتوهایی که بافت سینه می رسد طوری تغییر می‌کند که تومور را بهتر نشانه گیری کند  و تابش را به طور مساوی در پستان گسترش می‌دهد

استفاده از IMRT  موجب کاهش دوز تابشی میشود   و باعث کاهش آسیب به ارگان های مجاور  مثل قلب و ریه  و باعث کاهش  عوارض جانبی ناگهانی مثل  لایه برداری پوست در حین درمان می‌شود

این نکته می تواند برای زنانی  که سایز سینه آنها متوسط تا بزرگ است و بیشتر  در معرض خطر عوارض جانبی  ناشی از درمان  مثل لایه برداری پوست  و سوزش هستند  بیشتر حائز اهمیت باشد در مقایسه با زنانی که سایز سینه آنها کوچکتر است.

تکنیک IMRT  همچنین می تواند باعث کاهش  تاثیر عوارض جانبی بلند مدت ناشی از درمان  روی بافت سینه شود که با انجام تکنیک های قدیمی تر  که باعث ایجاد عوارضی مثل سفتی تورم و تغییر رنگ  بود مشاهده میشد

تکنیکIMRT   برای همه توصیه نمی شود. اطلاعات بیشتر با رادیو آنکولوژیست خود صحبت کنید تایید بیمه ویژه نیز ممکن است برای پوشش این تکنیک مورد نیاز باشد  قبل از اینکه هر گونه درمان را شروع کنید  با شرکت بیمه خود چک کنید که آیا این درمان را پوشش میدهد یا خیر

پروتو درمانی

رادیوتراپی استاندارد برای درمان سرطان سینه از اشعه ایکس استفاده می‌کند تا سلولهای سرطانی را از بین ببرد و فتون تراپی نیز نامیده می شود

فتون تراپی نوعی از رادیوتراپی خارجی می باشد که از پروتون ها به جای اشعه ایکس استفاده می‌کند.

با انرژی بالا پروتون ها می توانند سلول های سرطانی را از بین ببرند.

در موارد بسیار نادر بخش های کوچکی از ریه میتوانند  تحت تأثیر رادیوتراپی قرار بگیرند و باعث پنومونیت و تورم بافت ریه که با رادیوتراپی در ارتباط است میشود.

این خطر بستگی به اندازه محدوده ای دارد که رادیوتراپی دریافت می‌کند و با گذشت زمان بهبود می یابد.

در گذشته با تجهیزات و تکنیک های رادیوگرافی قدیمی تر، زنانی که درمان برای سرطان سینه سمت چپ خود دریافت کرده بودند افزایش کمی در عوارض بلند مدت بیماری های قلبی در آنها مشاهده شد.

پروتون ها ویژگی های فیزیکی ای دارند که باعث میشود بیشتر از فتوتراپی هدفمند عمل کند و باعث کاهش دوز پرتوهای تابانده شده میشوند.

این درمان همچنین باعث کاهش مقدار پرتوهایی میشود که تا نزدیکی قلب می روند

مطالعات در مورد فواید پروتون درمانی در مقایسه با فوتون درمانی همچنان در حال انجام است

ولی در حال حاضر پروتون درمانی یک درمان تجربی  است و ممکن است به طور گسترده برای همه در دسترس نباشد

پرتو درمانی ادجوانت  برای بیماران مسن تر ویا آنهایی که تومور های کوچکتر دارند:

مطالعات اخیر در مورد امکان پیشگیری از پرتو درمانی برای زنان ۷۰ سال یا بالاتر با یک تومور گیرنده مثبت و  در مراحل اولیه  و یا زنانی که تومورهای آنها کوچکتر می باشد.

به طور کلی این مطالعات نشان می دهد که رادیوتراپی باعث کاهش ریسک عود مجدد سرطان سینه در همان سمت در مقایسه با کسانی که هیچ رادیوتراپی دریافت نکرده اند می شود با این حال رادیوتراپی باعث افزایش طول عمر زنان نخواهد شد.

مطالب مرتبط با این مقاله :

سرطان سینه 

تشخیص سرطان سینه 

پیشگیری از سرطان سینه

علائم سرطان ریه در زنان

طول عمر سرطان کبد

 

مرکز سرطان ایران

مطالب مرتبط
[yarpp]

3 thoughts on “شیمی درمانی در سرطان سینه

  1. مریم - 4 سپتامبر 2018 در 6:40 ق.ظ

    دکتر من یه تومور تو سینه چپم دارم الان چند ساله سایزش تغییر نکرده باید در بیارم؟

    پاسخ
  2. محمد کاظمی - 9 می 2021 در 8:53 ق.ظ

    سلام وقت بخیر
    من برای یکی از بستگانم دارو اندوکسان ۵۰۰ mg تهیه کردم تعداد ۶ عدد
    ایشان متاسفانه نتونستن پروسه درمانشون رو طی کنن و از دنیا رفتن
    اگر کسی نیاز داشت میتونم به قیمتی که خریدم بهش بدم
    ممنون

    پاسخ
    • مرکز درمان سرطان - 7 جولای 2021 در 8:22 ق.ظ

      لطفا با شماره های مطب که تو سایت هستند تماس بگیرید

      پاسخ

پاسخ

مدت زمان مطالعه ۲۲ دقیقه
تماس با ما